Tuesday, April 8, 2008

Leuk boekje

(in english? Please scroll down)
Hebben jullie ook van die kinderen die, als ze bij het winkelen de boekenafdeling zien, proberen via een omweg erlangs te komen en daarbij diverse afleidingsmanoeuvres verzinnen? Nee, nou dan zijn jullie niet zo iemand als ik (of je hebt netjes opgevoede kinderen). Overtuigd dat je niet genoeg kook- en bakboeken kunt hebben én bovendien altijd gespitst is op een koopje. Is het niet mooi dat je dat ook kan combineren? Een bak- en/of kookboek voor een koopje.... ach het leven kan zo mooi zijn.

Zo was ik onlangs met de kinderen in de V&D... maar ze zaten andere dingen te doen, letten niet op en zo stond ik ineens bij de boeken. "O nee, haal mama bij die boeken weg" riepen ze nog tegen elkaar.... helaas kids, te laat! Zuchtend stonden ze af te wachten hoe lang het nú weer ging duren. Nou zo erg hebben ze het niet hoor, want ik kan heel snel zoeken :))))

Voor drie euro vond ik daar dit boekje "Het Taartenboekje (De kunst van het bakken van zoete en hartige taarten)" van Maggie Meyhew (gebonden uitgave, 62 blz. , ISBN 9059201736). Ja voor 3 euro.. zeg nou zelf dat kan je toch niet laten liggen. Wat me een geërgerde uitroep van de kinderen opleverde: "O nee, hè, toch niet wéér een kookboek!", "Dat past niet meer in de boekenkast hoor mam!".

Er staan diverse taarten en taartjes in, zowel hartig (11) als zoet (12), dus je kunt er alle kanten mee op.Bovendien bij elk recept een mooie kleurenfoto, zodat je kunt zien wat het zou moeten worden. Mijn oog viel bij het kopen vooral op de chocolade taart met ricotta en ouderwetse citroenkwarktaartjes, maar heb als eerste toch de zalmtaart met aardappelkorst gemaakt, omdat dat toevallig goed uitkwam. Denk aan een heerlijke smeuïg roerei met gerookte zalm in een lekkere korst... die was dus echt verrukkelijk. Kort daarna dan toch de ricottataart aan de beurt en ook die is bijzonder lekker. In het recept staat dat je er gekonfijte engelwortel in moest doen, nou ja dat had ik toevallig nét niet in huis (is in Nederland erg moeilijk aan te komen), dus dat heb ik gewoon weg gelaten.

Ricotta-chocolade taart
(1 taart van 23 cm Ø of 6-7 kleine taartjes van 10 cm Ø)
Deeg:
230 g bloem
2 el cacao
4 el fijne kristalsuiker
120 g boter, in blokjes
60 ml Vin Santo* (of droge sherry)

Zeef de bloem en de cacao en roer de suiker erdoor. Werk de blokjes boter erdoor (met machine of met de hand) tot het mengsel op fijne broodkruim lijkt. Druppel nu de Vin Santo (of sherry) erover en werk het deeg tot één geheel. Doe dit zo kort mogelijk, lang bewerken maakt dat de korst taai wordt. Laat het 20 minuten rusten in de koelkast ingepakt in plastic folie. Rol het uit en bekleed er een (ingevette) taart/quiche vorm mee (of gebruik kleine taartvormpjes), zet het nogmaals afgedekt in de koelkast. Zorg dat je wat deeg overhoudt om een raster bovenop de vulling te maken.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Vulling:
2 eierdooiers
120 g fijne kristalsuiker
500 g ricotta
geraspte schil van 1 citroen
6 el kleine pure chocoladedruppels (of gehakte pure chocolade)
70 g gekonfijte sinaasappelschil in kleine blokjes.

Roer alle ingrediënten door elkaar en schep ze op het deeg in de taartvormen. Rol het overgebleven deeg uit en snijd er dunne reepjes van. Leg ze kruislings over de vulling.
Bak de taart ongeveer 10 minuten op 200º en dan nog 35 minuten op 180ºC, totdat je ziet dat de vulling her en der licht goudbruin wordt. Laat afkoelen in de vorm.
Bewaar de taart in de koelkast, maar serveer hem op kamertemperatuur.
Buon Appetito!!

*Vin Santo is een dessertwijn uit Toscane. Kijk voor meer informatie aan het eind van
dit bericht

**************************************************

Nice booklet

Do you also have children that, when spotting the book
department while shopping, try to take a detour and/or try to divert you? No? Well then you're not like me (or your kids are just better behaved than mine). Convinced that there's no such a thing as owning to many cook or baking books and always a soft spot for a bargain. And the best thing is when you combine these two...

Recently I was shopping with the children in a large department store (V&D), we were approaching the book section... but they didn't pay attention, were too busy with other things and so suddenly I was nosing through books. "O no, get her away from there" they yelled at eachother... too late... much too late. So they stood there sighing and wondering how long it would take this time. Well don't feel sorry for them, because I can scan the books very fast (they taught me that :))))

And so 2 minutes and 3 euro later I was the happy owner of this little booklet
"Tarts" by Maggie Meyhew. Yes 3 euro (that's $ 4,71 or ₤ 2,73)...cheap right?! I also had to pay by ignoring several remarks "O no, not another cookbook", "Mummy, it won't fit on the bookshelves anymore!"...

There are recipes of tarts and tartlets, savory (11) and sweet (12), so there's something to everyone's taste. When I browsed through the book, the chocolate and ricotta tart first caught my eye, but the first one I made was the salmonpie with potato crust. Very yummy! Like a creamy scrambled egg with smoked salmon on a delicious potato bread. Not much later I baked the chocolate/ricotta tart. The recipe calls for candied angelica, but that is very hard to come by here in the Netherlands, so I used all candied orangepeel instead. But for colour and taste you can use angelica if available.

Ricotta & chocolate tart
(1 tart 9" Ø or 6-7 small tartletts 4" Ø)
Dough:
1 2/3 cup all-purpose flour
2 TBsp cocoa
4 TBsp fine granulated sugar
1 stick butter, cubed
4 TBsp Vin Santo (sweet Tuscan dessert wine) or dry sherry

Sift the flour and cocoa in a large bowl and stir in the sugar. Add the cubed butter and rub it into the flour until it resembles fine breadcrumbs. Sprinkle the Vin Santo (or sherry) over the mixture and quickly work it into a dough. Don't overmix or the crust will be tough. Let is rest for 20 minutes in the fridge in clingfilm.

Roll out and put in a greased pie pan (or use small tartlet pans). Be sure to have enough dough left to make the pattern on top of the filling later. Cover with clingfilm and place in the fridge for 30 minutes.
Preheat the oven to 400ºF.

Filling:
2 egg yolks
1/2 cup and 1 TBsp fine sugar
500 g ricotta
grated zest of 1 lemon
6 TBsp small semi sweet chocolate chips (or chopped chocolate)
8 TBsp candied orangepeel, cubed (or 5 TBsp orangepeel and 3 TBsp candied angelica)

Stir all the ingredients together and fill the tart with it. Roll out the left over dough, cut into long small strips and make a criss cros pattern over the top of the filling.


Bake 10 minutes and then lower the temperature to 360ºF and bake for another 35 minutes until the filling starts to get golden spots.

Keep the tart in the fridge, but serve at room temperature.
Buon Appetito!!

6 comments:

ostwestwind said...

My sons buy me cookbooks with recipes I should try. ;-). I think cookbooks are always screaming if I don't buy them and 3 € are very inexpensive. Yours reminds me to search my Quiche booklet.

BTW, today I got this one, not really a bargain , but it's in English, so I declare it to "further education! ;-)

Ulrike from Küchenlatein

Karen Baking Soda said...

I think I've said this many times before; your kids could have been mine and vice versa! Same reaction, same mom, same habits. I would have reached for those books right away!

MyKitchenInHalfCups said...

Lien those young children will grow up one day and then maybe like Ulrike's they'll buy the books for you! ;)) I like her idea of writing cook books off to further education!

This tart looks wonderful. The salmonpie with potato crust sounds divine!!

Lien said...

Hi Sophie, so glad they were a hit at your place too!

Anonymous said...

Hallo Lien,

k Heb sinds kort jou blog ontdekt. Het ziet er mooi en aantrekkelijk en inspirerend uit!

Meteen heb ik een vraag: Kun je de drank in dit recept ook vervangen door alcohol vrij? Heb jij misschien een suggestie?

Hartelijke groeten,
Jacqueline

Lien said...

Hoi Jacqueline, bedankt voor je reactie!
Ja dat kan, het is gewoon een smaakmaker, dus je kan het vervangen met alles wat je zelf lekker vindt (en in huis hebt). Denk bijv. aan sinaasappelsap, dat gaat goed samen met chocolade. Dat zou ik zelf kiezen als ik geen alcohol zou willen gebruiken. Succes!!